Album Tužna kocka je objavljen 1. travnja, koncertna premijera je održana u Sinju u Vojarni, a sada se spremamo proputvati regiju. A i šire ako bude izvedivo. Evo par kratkih crtica iz nekoliko recenzija albuma, koje se kreću od vrlo dobar do odličan.

Beskompromisni zveket gitara, tortura bubnjeva, uvjerljivi vokali i ozbiljnija lirika glavne su odlike novog albuma sinjske grupe M.O.R.T. Četvorka bez kormilara ‘svoju zvizdu slide’, odnosno bez rezerve ili kalkuliranja se predaju svojim kreativnim impulsima, što je dobar recept da se napravi moćan album, a to “Tužna kocka” svakako jest. Sinjska četvorka je mnogo vremena provela na putu, što se osjeti na novom albumu: svirka je čvršća i povezanija, manje je infantilnosti, a ljubavne pjesme ozbiljnije.

Zoran Tučkar, muzika.hr 9/10

 

U diskografskom smislu, M.O.R.T. ima identični stil i stav; ne šljive oni te priče da je dobar rock ekskluziva velikih gradova. Oni znaju da je dobar rock u rukama onih koji su mu predani i srčano ga žive, bez obzira od kud dolaze. Još važnije; složni su. John, Zvrk, Kikos i Mile rade i dišu kao jedan. Ne gube vrijeme na gluposti. Iako dolaze iz malog mjesta, ono o čemu pjevaju pokriva teme veće od Hrvatske, dakle ne samo da se ‘usuđuju’ biti veliki, već i briljiraju.

Zoran Stajčić, Ravno do dna 9/10

 

Energija koju je posjedova prošli album na Kocki je raspodijeljena, te malo fali sirove strasti. Tako mi se na kraju čini da je jedan dio sirovosti pretopljen u sviračku kvalitetu koja je na puno višem nivou u odnosu na Odjel. Negdje dobiješ, a negdje izgubiš.

jura, terapija.net 8/10

 

U svojih 46 minuta nudi 14 više ili manje žestokih, ali svakako beskompromisnih pjesama o svemu i svačemu; red egzistencijalnog promišljanja, red recitiranja, ponešto bezbrižnog veselja i mrva kretenskih jezičnih konstrukcija, kako to i inače biva u glazbi na hrvatskom jeziku. Ono zbog čega vrijedi zanemariti, odnosno prihvatiti potonje jest kvaliteta same glazbe, usviranost instrumentalnog dijela benda i njegova mogućnost da nadglasa, tj. nosi se s vokalom, kakav god on bio, a u slučaju ovog sinjskog benda vokal je u najmanju ruku neobičan i moćan na svoj način; karizmatičan rekli bi neki.

Vilim Ivančan, soundguardian 10/10